Тексель - одна з найчудовіших порід овець в
світі. В першу чергу, це через те, що дана порода
є м'ясо-вовнової, а означае, що вона підійде і тим, хто вирощує овець на забій,
і для тих, хто тримає цих тварин заради вовни. Вирощували таких овець ще за
часів Римської Імперії.
Вiдмiнностi породи
На вигляд
вівці «Тексель» кремезнi, мають
велике тіло, закороткі ноги і золотисту вовну. Морда таких овець світла, ніс
чорний.
Найчастіше
породу розводять в Америці і Європі.
Тексель мае густу та дуже м'яку шерсть.
З однієї тварини можна зібрати від 5 до 8 кг вовни (в залежності від статі) за
одну тільки стрижку. Тканина з такої вовни має високу якість і тому цінується
виробниками.
Відмінними
характеристиками володіє м'ясо овець
Тексель. По-перше, воно має дивний
смак, не схожий на м'ясо будь-яких інших порід овець. У нього немає
специфічного запаху, воно ніжне і соковите. По-друге, тварини мають велику
вагу. З однієї вівці отримують до 100 кг м'яса, а з одного барана - 140 кг.
Після народження ягнята досягають 50 кг ваги за 8-9 місяців.
Вiдгодiвля та розведення

Спеціального
харчування вівці Тексель не
вимагають. Влітку вони пасуться на луках, вишукуючи більш соковиту траву, а
взимку їх годують сіном та соломою.
У цієї
породи є лише один недолік. Це приплід лише один раз на рік. Кількість ягнят
при цьому - два, три. Пологи проходять досить складно тому, що ягнята народжуються
великими, з чималими головами. Саме через цей прикрий недолік Тексель неохоче розводять в наших
краях. Однак і тут не обійшлося без позитивних сторін. Ягнята добре харчуються
і дуже швидко ростуть. Їх виводять на пасовища вже на третій день життя.
Цікавий
факт про овець Тексель. Вони дуже вразливі.
Здорова вівця або баран може почати погано харчуватися і втратити у вазі, якщо
з ними грубо поводитися і підвищувати голос.
Немає коментарів
Дописати коментар