Домашнє розведення свиней, всупереч уявленням про його
багатоклопотнiсть, є прибутковою і цікавою справою, яка, як і будь-яка інша
сільськогосподарська галузь, вимагає вкладення праці і коштів. Запорукою
успіху та швидкої окупності виробленої м'ясної продукції стане грамотно
складений бізнес-план, правильно організована свиноферма і вірне розміщення
інвестицій. М'ясо власного виробництва є якісним, здоровим і натуральним
продуктом, що обумовлює його затребуваність на споживчому ринку і підвищений
інтерес.
Розведення свиней: переваги
Свиня в порівнянні з іншими домашніми тваринами, більшою мірою наділена такими якостями, як:
• Висока продуктивність, велика швидкість нарощування м'яса і його значні обсяги. Вага новонародженого поросяти становить приблизно один кілограм, через тиждень - 2-3 кг, після закінчення місяця - 20-30 кг. Однорічна свиня важить 150 кг, причому позначку в 100 кг вона переступає в семимісячному віці.
• Всеїдність. Свині їдять майже все рослинні і тваринні корми, в тому числі і харчові відходи. Добра швидкість розмноження і висока плодючість. При хороших умовах утримання одна свиноматка здатна порадувати фермера потомством два рази за рік, тобто за один опорос по 12-14 поросят, кожен з яких за рік дасть більше 100 кг хорошого м'яса.
• Висока засвоюваність їжі - до третини речовин, що містяться в кормі. Наприклад, домашня птиця здатна засвоїти лише п'яту його частину. Тобто для набору ваги свині потрібно менше корму, ніж будь-якiй іншiй тварині.
• Популярність. Свинина, як і курятина, користується особливою любов'ю і популярністю у споживачів.
Приміщення для домашньої свиноферми
Як правильно вирощувати свиней, якщо умови домашні? Розведення свиней в першу чергу вимагає наявності відповідного приміщення. Це повинен бути сухий, теплий і добре вентильований хлів (або сарай), надійно захищений від пронизливих вітрів, особливо в зимовий період. З метою дотримання санітарно-гігієнічних умов і запобігання різних інфекцій сарай потрібно зсередини побілити. Закладка фундаменту висотою 50-70 см над поверхнею землі перед будівлею приміщення забезпечить його сухість. Особливу увагу слід звертати на розташування грунтових вод, глибина яких повинна знаходитися від рівня землі глибше ніж 1,5 метра. В іншому випадку в приміщенні буде волого, що негативно позначиться на здоров'ї свиней. Стіни повинні бути досить товсті, з метою підтримки тепла в приміщенні і захисту тварин від промерзання. Стелі бажано зверху утеплити; як недорогий утеплювач можна використовувати 20-сантиметровий шар тирси і 5-сантиметровий шар піску над ним. Для даху, який повинен бути водонепроникним, теплим і міцним, найчастіше використовується шифер або профнастил. Пiдлога часто робиться бетонною (без западин і щілин, щоб уникнути скупчування і гниття продуктів життєдіяльності тварин). Вона легко очищається і не ковзає, що запобігає можливим травмам свиней. Обов'язково повинні бути обладнані стічні канави для видалення екскрементів.
Комфорт для свинок: запорука успіху
Хлів повинен бути оснащений загонами, які, в свою чергу, потрібно поділити на зону, де буде проводитися годування свиней (з розташованим в ній коритом для їжі) і лігво - місце проведення тваринами решти часу. Свиня - досить велика тварина, і вона схильна до руйнування перегородок і підривання пiдлоги, тому особливу увагу слід приділити укрiпленню цих частин приміщення. В ідеалі, якщо огородження будуть металевими. Обов'язкова наявність поїлок, розташованих на невеликій височині. В іншому випадку свині будуть забруднювати воду, призначену для пиття.
Також свинкам необхідна неглибока яма, наповнена водою для купання, і оснащений навісом простір для вигулу в теплу пору року. Причому така площа повинна бути досить великою (не менше 10 кв. М), особливо якщо планується випускати гуляти свиноматку з потомством або велику кількість особин. Свинарник повинен бути забезпечений електричним освітленням, використовуваним в період опоросу і вигодовування свиноматкою молодого потомства. Для маленьких поросят потрібно наявність обігрівальних приладів.
Розведення свиней: вибір породи
Розглянемо ще одне важливе питання у домашньому свинарстві. Це вибір породи свиней. Їх існує три типи: сальна, м'ясна (беконна) і мясосального (універсальна). Сальні породи свиней спрямовані на отримання високоякісного сала. Природно, що м'ясо на тушi присутне, але в певний момент, починаючи з піврічного віку, зростання м'язової тканини гальмується, обумовлюючи інтенсивне накопичення жирів. В одній свині такого типу знаходиться 40-45% сала, м'яса, відповідно, 50-53%. Зовні свині сального типу характеризуються широким і грубим тулубом; передня його частина на порядок важче задньої. Найпопулярнішими породами сального напрямку вважаються Українська степова, Беркширська, Угорська "Мангалиця", Велика чорна.
М'ясні (беконні) породи свиней характеризуються підвищеною інтенсивністю розвитку м'язових тканин в порівнянні з жировими. У порід даного типу відзначається швидкий ріст потомства, яке при правильному інтенсивному годуванні до 7-8-місячного віку досягає ваги в 100 кілограм. Кількість м'яса, одержуваного від таких свиней, становить 58-68%, рідше - 80%, сала - 21-32%. Форма тулуба у м'ясних свиней трохи витягнута, характеризується неглибокої грудною кліткою і сильно розвиненою задньою частиною, яка перевершує своїми розмірами передню. Найбільш яскравими представниками м'ясного типу є англійська велика біла порода свиней, Естонська беконна, В'єтнамська вислобрюхая, Темворс, Дюрок, П'єтрен, Ландрас.
Мясосальна порода вважається універсальною, тому як від неї отримують смачне м'ясо і ніжне сало. Навіть при стандартному годуванні (харчовими відходами) свині такого типу швидко набирають вагу, показник м'яса в якому варіює від 53 до 65%, сала - 29-37%. До утримання в домашніх умовах, так само як і промислового вирощування, може адаптуватися будь-яка з порід. Важливо визначитися з метою її призначення: отримання м'яса, сала або того й іншого.
Годування
Годування тварин можна проводити за двома напрямками: вологе і сухе. Вологе годування є традиційним і передбачає приготування мешанок - кормів, розведених водою. Свиням дають харчові відходи і варені коренеплоди. Даний спосіб є маловитратними, так як не вимагає покупки додаткових кормів, проте і приріст тварини буде не особливо інтенсивним. Тому для швидкого отримання м'яса упор слід зробити на сухе годування, з яким менше мороки, та й результат стане більш помітним. Сухий корм для свинок потрібно комбінувати з великою кількістю води. Також слід брати до уваги особливості кожного корму; так, свиням краще давати багато зерна в перемеленої вигляді, що стане основою харчування.
Як доповнення можна використовувати зварену картоплю. У сирому вигляді коренеплоди можна давати в малих кількостях в якості вітамінних добавок. Годування краще здійснювати невеликими порціями, тому як при значних разових обсягах частина їжі буде залишатися в кориті в незатребуваному для подальшого використання вигляді. Рибне та кісткове борошно, зернобобові культури, кормові дріжджі, макуха і знежирене молоко - джерела протеїну, стануть відмінними добавками до основного корму, особливо для м'ясних порід свиней.
Утримання свиноматки: тонкощi
Найчастіше для розведення свиней молодняк купується на ринку (що досить накладно), проте можна тримати власну свиноматку. Статева зрілість у самки зазвичай настає не раніше 8 місяців, опорос відбувається через 110-115 днів з моменту запліднення. Для спаровування потрібно використовувати свиню, що досягла маси 100 кг. Її слід добре підгодувати, значно збагативши раціон вітамінами. Для здійснення злучки потрібно визначити період початку збудження у свині, ознаками настання якого є неспокійна поведінка тварини, відсутність апетиту, поява почервоніння на статевих органах, виділення і тічка. Свиню слід протягом 12 годин звести з кабаном.
Період овуляції у тварини триває протягом півтори доби, тому важливо його вчасно визначити. Протягом 17 днів з моменту парування слід поспостерігати за поведінкою тварини: якщо запліднення не відбулося, свинка буде вести себе спокійно, якщо в наявності ознаки збудження, то потрібно повторити процедуру. У перші 3 місяці з моменту запліднення свині дається звичайна їжа, пізніше її слід зробити більш концентрованою, вважаючи за краще грубі і соковиті корми. Тварину не слід перегодовувати з метою уникнення ускладнень при пологах.
За пару днів до опоросу свиня починає себе неспокійно вести; у неї сильно опускаються боки, відбувається набухання молочних залоз, і спостерігається припухлість статевих органів. При пологах тварини бажана присутність людини, особливо якщо свиноматка молода. Пологи можуть затягнутися, і тварині потрібна допомога. Поросят, що з'являються по одному при кожній потузі, відразу потрібно обтерти сіном, звільнити від слизу рот. Порося може з'явитися в навколоплідному мішку, який потрібно відразу розірвати і вивільнити малюка.
Догляд за поросятами
Поросята народжуються слабкими, тому з метою уникнення втрат молодняка слід створити максимально комфортні умови; температура свинарника повинна бути не нижче 18 градусів тепла, приміщення - добре провітрене і просушене, без слідів вогкості, наявність електричного освітлення обов'язково. Протягом перших трьох тижнів життя маленькі поросята харчуються материнським молоком, здатним підвищити їх імунітет і набрати необхідну масу; далі молодняк слід привчати до іншої їжі, спрямованої на інтенсивне стимулювання зростання. Віднімати від свиноматки поросят рекомендується не раніше 4 тижнів з моменту опоросу. При відсутності свиноматки молодняк відгодовують з соски коров'ячим або козячим молоком. У молочному віці також важливо робити їм вітамінні уколи з вмістом заліза. Догляд за свинями не складає особливої складності. Важливо забезпечити їм відповідні умови утримання, своєчасне годування свиней і якісний догляд за молодняком. Температура повітря в хліві повинна бути від 12 до 16 градусів, для молодняка - 18-20 градусів. Оптимальна вологість у приміщенні 70%. Важливо дотримуватися санітарно-гігієнічні норми утримання свиней, регулярно чистити підлогу в свинарнику, вичищати від залишків їжі годівниці.
Бізнес-план домашнього свинарства
Складання бізнес-плану при плануванні створення власної свиноферми вимагає включення таких витрат, як будівництво свинарника і закупівля необхідного для роботи обладнання, зарплата персоналу, придбання кормів, ветеринарні послуги. На витратну частину може вплинути ряд різних факторів. Наприклад, свинарник можна самому побудувати з нуля, а можна придбати стару свиноферму і провести в ній ремонтні роботи. Застосування сучасного обладнання значно здешевить витрати на заробітну плату, що зробить розведення свиней більш вигідним. Хоча більшість бізнесменів вважають за краще використовувати ручну працю, економлячи на автоматизації обслуговування.
Свинарство - завжди рентабельно
Рентабельність свинарства як бізнесу оцінюється в 30%, але при бажанні можна добитися більш високих показників. Для цього потрібно: Зупинити свій вибір на породі свиней, найбільш придатною для мети утримання та умов. Особливу увагу потрібно приділити відбору молодняку, який рекомендується купувати у різних постачальників, щоб уникнути генетичних мутацій. Придбання свиноматок вимагає врахування їх молочності, продуктивності, стану сосків і збереження виводка. Періодичне проведення дезінфекцій і недопущення вогкості і протягів в свинарнику. Створення оптимальних умов для супоросних свиноматок. Наявність досвіду і професіоналізму у працівників ферми. Забезпечення тварин живильним, якісним, вітамінним кормом з урахуванням всіх особливостей годування тварин. Вакцинація і регулярний огляд тварин для недопущення появи захворювань, своєчасне лікування свиней при появі таких. Свинарство як бізнес з урахуванням вищенаведених рекомендацій може виявитися вельми прибутковим заняттям, адже якісна свинина завжди користується підвищеним попитом. Розведення свиней - бізнес, самий рентабельний в області тваринництва, тому тримати на домашньому обійсті навіть одну свинку - завжди вигідно!
Немає коментарів
Дописати коментар