8 листопада 2015 р.

Віденський блакитний кролик: опис і характеристики породи

Багато хто замислюється про те, скільки вигоди і користі можуть принести родині ці маленькі звірятка. У категорію популярних входить і від... thumbnail 1 summary
Багато хто замислюється про те, скільки вигоди і користі можуть принести родині ці маленькі звірятка. У категорію популярних входить і віденський блакитний кролик. Його з однаковим задоволенням вирощують власники приватних господарств і фермери. Подивимося, чим приваблює порода любителів м'ясної продукції та приватного підприємництва.

Походження

Порода має австрійське походження. У XIX столітті керівник першого союзу селекціонерів кроликів у Відні, заявив про необхідність створення нової породи. В результаті схрещування Бельгійського велетня (фландра) з місцевими блакитними моравськими кроликами, з'явилася нова велика красива порода - Віденський блакитний кролик. Кращих представників розвезли по всій Європі.
У СРСР тварини потрапили в 60 роки минулого століття, коли проходило становлення кролівництва. Порода отримала визнання за відмінну адаптивність до нових кліматичних умов, якість м'яса і шкури і швидке дозрівання до дорослого стану. Селекціонери Союзу теж внесли свій внесок у розвиток. Сучасні чистопородні кролики мають більш смачне м'ясо, яскравий сизо-блакитний колір і відмінна якість хутра.

Опис і характеристики продуктивності

Кролики віденської блакитної породи мають міцно збите тіло в довжину максимально до 57 см. Кілька витягнуте, з добре розвиненими м'язами і широкою спиною. У кролиць виступає підгруддя. Середня вага 5 кг. Голова легка. Очі красивою темної блакиті. Стандартний розмір вух 13-15 см, форма закруглена. Кінцівки рівні й міцні. Кігті з сизим відтінком.

Шерсть сизо-блакитного кольору кроленята набувають після другої линьки. Хутро віденського блакитного кролика можна описати так: рівний, з присутністю пуху, однаково густий по всій поверхні, з глянцем, трохи світліший на животі і грудях. Влітку можливе тимчасове поява бурого відтінку.
Якість хутра дозволяє використовувати шкірку віденського блакитного кролика при створенні виробів, з імітацією хутра тварин, що мають більш високу ціну.

Гідності


  • Кроленята швидко набирають вагу, виростаючи в дорослу особину середньою вагою в 5 кг. Чисте м'ясо після забою приблизно 60%. Щоб отримати дієтичне м'ясо від кроленят - забій починають приблизно з 70 дня після народження, не надто підвищуючи витрати на подальше вигодовування.
  • Породистий кролик має чудесний голубуватий хутро, дуже приємний на дотик з великим відсотком Пухова. Шкурка якісна, великого розміру. Може використовуватися для створення виробів для інтер'єру або пошиття одягу, в тому числі «під дорогі» виробу. За цінністю хутра кролик займає друге місце
  • Тварина добре уживається з людиною. Неагресивно настільки, що в деяких сім'ях його заводять в якості декоративного екземпляра. Але при цьому варто задуматися, що з віком кролику потрібно більше місця і особливий догляд за шерстю.
  • Порода відрізняється хорошою пристосовністю до різному клімату і корму. Розводять у відкритих вольєрах, в теплих крільчатниках, шедах і клітинах.


Недоліки

Як і всі кролики, віденський блакитний не терпить стресів, вимагає, може бути і простий, але якісної їжі.

Розмноження

Виношування кроленят відбувається 1 місяць. Самка приносить 8-9 дитинчат, які до віку 4 місяців вже набирають 70% маси дорослої особини. Мати відмінно піклується про них, тому відсоток виживання високий навіть в районах холодного клімату. Якщо молока не вистачає на всіх дитинчат, частина з них пересаджують до менш плодовитого або більше молочної самці.

Можливі ознаки неконтрольованих схрещувань
зменшення глянцю і довжини хутра; поява відтінків в кольорі вовни, очей або кігтів; непропорційність форм; вага, знижений до 3,5 кг.

Догляд та утримання

Для отримання якісних шкурок і здорового м'яса потрібно достатній час приділяти догляду за тваринами. За довгий час акліматизації в нашій країні порода відмінно пристосувалася і не вимагає особливого догляду. Жити вони можуть в крільчатниках, звичайних сараях і вуличних клітинах.
Найкраще, щоб при будь-яких умовах тварини проживали роздільно. Це дозволяє краще стежити за станом їх здоров'я, готовністю до злучки або окролу, підбирати індивідуальний режим годування. Важливо щоб тваринам вистачало місця, було сухо і чисто. Не забудьте про огляди вихованців ветеринаром і своєчасні щеплення.

Годування

Для отримання якісного м'яса і шкур тварини повинні правильно відгодовуватися. У раціон обов'язково потрібно включати:

  1. зелені корми - трави степів і лук;
  2. соковиті - силос, коренеплоди (наприклад морква, картопля), баштанні та фрукти з саду;
  3. грубого типу - сіно, гілки липи, верби та інших дерев і чагарників;
  4. концентрати - висівки, комбікорм, м'ясо-кісткове борошно, сироватку, можна жолуді дуба.
  5. Корми повинні бути чистими і сухими (без цвілі), завжди в межах доступності тварини. Вода - свіжа, в добре укріпленої поїлці.


Як вибрати здорову особину?

Щоб вибрати здорового кролика віденської блакитної породи, варто звернути увагу на наступні важливі моменти:
рухливість особини - здоровий кролик добре скаче, рухливий;
стан спини - горбатість або її проваленого однаково погана ознака;
рухливість голови - не повинно бути частих закиданням або загортання набік, це ознака проблем з кровообігом в мозку;
прикус - у здорової тварини верхні зуби повинні знаходити на нижні;
Опушеним лап - не беріть кролика з «лисими» кінцівками;
стан шкурки - хорошими показниками вважається густий, «плюшевий» з відливом хутро, без «лисин» білого кольору.
Якщо все влаштовує - обов'язково поговоріть з продавцем. Власник, який правильно містить своїх тварин, розповість все (або майже все) про їх здоров'я, батьків, смакових пристрастях та інших важливих моментах.

Вибравши здорових кроликів віденської блакитної породи, ви напевно позбудетеся від проблем з їх змістом. При правильному годуванні і розведенні залишиться тільки порадіти вдалому вкладенню коштів.

Немає коментарів

Дописати коментар